Rekordfiskar i Sverige

Fisk som hobby är det många i Sverige som har. Det hänger ihop med de mängder av sjöar och vattendrag som vi har landet över, och som ofta bjuder på riktigt bra fiske. Att få upp en rekordfisk är drömmen för många av våra idoga fiskare, och chansen finns inom de flesta inhemska fiskarter att några få individer växer till oanat stora proportioner. Tanken på att gigantiska fiskar simmar omkring där långt nere under den hemlighetsfulla vattenytan i väntan på att rätt person ska få dem att nappa är en lockande tanke för fiskare av alla kalibrar.

Sportfiske i salt och sött vatten

Nu är det så fantastiskt bevänt med vårt land, att det inte bara rymmer otaliga sjöar och vattendrag, utan dessutom har en otroligt lång kustlinje tack vare sin långdragna form. Det är alltså precis lika aktuellt med havs-, som med sjöfiske i Sverige. Detta innebär att rekordtagningen inom sportfiske kan delas in i två olika kategorier, nämligen sötvattens-, och saltvattensfiske. I sistnämnda kategori är det framför allt västkusten som kvalar in med fångst av rekordexemplar. Här är det bl.a. spännande fiskarter som blålånga, bonito, fjällbrosme och gråsej som de skickliga sportfiskarna drar upp. Rätt utrustning vid sportfiske är a och o för att fångsten ska bli god. Inom fiske kan jakten på rätt tillbehör bli lika överdriven som jakten på sexleksaker för de som fördjupat sig i det utbudet. En professionell handlare för fisekutrustning kan erbjuda mängder av produkter inom alla slags fiskemetoder, som inte bara är avsedda att bättra på fångsten, utan även att förgylla upplevelsen med en extra portion lyx.

Hardwicke's_science-gossip_-_an_illustrated_medium_of_interchange_and_gossip_for_students_and_lovers_of_nature_(1866)_(14595657670)

Den legendariska rekordgäddan

En klassisk, gammal historia som ofta cirkulerar bland lokalbefolkningar i samband med en viss sjös fiskar är den om gammalgäddan. Gammelgäddan sägs ligga och lura i de grunda vattnen runt vassen och den som får den att nappa har en rejäl kamp att räkna med innan den kan tas upp i båten. Vid gäddfiske räcker det inte med att bara få napp och sedan dra upp fisken i båten. Om den inte är död när du tar ur kroken – och det är den sannolikt inte – så kan den hugga till och skada dig om du inte ser till att ha oskadliggjort den innan dess. Det finns många uppgifter om vad som gäller för att det ska vara en rekordgädda som du har fångat. Det kan vara ett visst vattens rekordgädda det handlar om, eller rekordgäddan för en viss region. Sveriges tyngsta gädda var länge ett rekord från år 1999, taget av Torben Larsson. I början av maj 2016 slogs det här rekordet av Fredrik Johansson. Han lyckades fånga en gädda på 21,07 kg med en längd på 128 cm. Gemensamt för Torben och Fredrik är att de båda fångat sina rekordgäddor i Vätterns vatten.