Få till nattfisket

Är det dags att rycka med dig fiskekompisen ut på nattfiske? Eller är du bara i tankarna på om du någon gång ska testa att fiska på natten? Oavsett var du står här och nu är det något alldeles extra att fiska på natten. Stillheten och spänningen som byggs upp är obeskrivlig. Men det finns några saker du bör tänka på innan du bara ger dig ut. Det du bör ha koll på är vilken utrustning du bör ha med dig, vilken fisk du är ute efter och kan få samt att du har koll på regeln om ljudnivån.

Utrustning

Vad ska du då ha för speciell utrustning kanske du undrar? Först och främst bör du ha gjort klart allt som har med linor, tafsar och drag att göra när det är ljust. Ha även gärna med dig en extra klar uppsättning ifall det händer något. Något som verkligen kommer att underlätta för dig är att också ha med en pannlampa som hjälper dig att hitta fram i mörkret eller hjälper dig att se om du behöver byta något drag eller liknande.

Vilken fisk

På natten är det inte alltid det lättaste att få alla fiskar, men det finns ändå de som är aktiva jägare på natten. Några av dem är bland annat gädda, abborre och öring. Dessa fiskar kan du hitta i allt ifrån älvar och sjöar till bäckar samt tjärnar. Det finns även en fisk som är speciellt aktiv på natten, enligt Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, som då är gösen. Det är den på grund av att den kan dra stor nytta av sitt mörkerseende på natten och kan använda mörkret som skydd.

Ljudnivå

Något som kanske inte är helt ologiskt är att hålla koll på ljudnivån när du fiskar på natten. Ofta är det helt vågfritt och tyst, vilket innebär att minsta lilla ljud du gör ifrån dig hörs tydligt. För att inte skrämma fiskarna är det därför viktigt att du smyger dig fram och viskar i mörkret. Oavsett om du står på land eller är i en båt och fiskar bör du inte ha allt för hastiga eller högljudda rörelser då vibrationerna som sagt märks tydligare än vanligt. Vill du ha fisk bör du alltså följa regeln om ljudnivån.