Fiska med familjen

Sportfiske är en enormt populär sport i Sverige men fiske är också något som de allra flesta barn tycker mycket om. Det är viktigt för barn att kunna komma ut i naturen och det finns inget som slår lyckan när de fångar en fisk helt själv. För ett barn som just börjat lära sig att fiska har det ingen betydelse vilken fisk dom fångar eller hur stor den är.

Att dela sitt intresse med barnen är fantastiskt fint för familjelivet och det finns inget bättre än att lära barnen all din kunskap om fiske. En annan viktig del är att kunna lära framtida generationer fiskevård och vilka regler som gäller för fiske. När du tar med dig barnen på fisketurer tillbringar du viktig tid tillsammans med familjen och skapar samtidigt fina relationer med barnen. För barn är fiske oerhört spännande men var beredd på att de yngre barnen kommer att vilja göra andra saker emellanåt. De kommer säkert att vilja utforska strandkanten eller bara leka. Se också till att ta med en välfylld fikakorg med goda smörgåsar samt varmkorv för att grillning.

För barn som precis börjat fiska är det enklast att starta med ett vanligt metspö. När barnen blivit mer vana och kunniga med fiske är det dags att börja använda ett haspelspö. Något som är viktigt är dock barnens kläder och skor. För barnen handlar det inte om kläder som vuxna sportfiskare använder utan det handlar mer om att vara rätt klädd samt av säkerhetsskäl. Plaggen bör kunna tåla väta och hålla värme vid kyligt väder. Skorna bör ha kraftiga sulor, gärna gummistövlar, för att bland annat skydda deras fötter från att trampa på en vass krok. Med tiden kommer barnen som fiskar ofta att behöva specialkläder för sportfiske. Den vuxna sportfiskaren som ger sig ut på fisketurer eller på sjön i alla väder behöver tåliga, varma och bra kläder. Ett företag som säljer kvalitetskläder för fritid och uteliv är Garphyttan som erbjuder ett stort sortiment tuffa kläder som en aktiv sportfiskare behöver. Kläderna är utvecklade av Johan Skullman (som är en överlevnadsexpert samt en ikon i outdoor-världen) och är tåliga, multifunktionella samt bekväma.

När barnen följer med på fisketuren behöver man tänka mer på säkerheten. Se till att barnen har flytväst på sig när de fiskar. Olyckor händer väldigt snabbt och det är allt för enkelt för de yngre barnen att trilla i vattnet från bryggan eller strandkanten. För att fiska tryggt med familjen behöver man sätta säkerheten först. Fiske är en spännande och intensiv sport där man använder vassa krokar som kastas ut. Olyckor händer ofta (oftare än vad många tror) som exempelvis när någon stått bakom en sportfiskare som kastar ut. Faran är att kroken kan fastna i huvudet eller ansiktet på person bakom. Lär barnen säkerhet vid fiske från början och fisketuren kommer alltid att bli ett lyckat familjeäventyr.