Fiskeguide till Kapstaden

Drömmer du om en fiskeresa på en exotisk plats? Då kan vi slå ett slag för Kapstaden i Sydafrika. Målet är en av Afrikas mest populära turistdestinationer och förknippas bland annat med sina vackra stränder, magnifika bergskedjor och nationalparker. Men Kapstaden är även en utmärkt plats för den havsvurmande äventyraren. Kanske är en kombinerad safariresa med Nyati Safari något för dig?

Om Kapstaden

I Kapstaden bor cirka 3,7 miljoner människor och den räknas som en av världens mest multikulturella städer. Platsen blev tidigt populär som handelsort och blev med tiden även känd för de vackra landmärkena, såsom Kapudden och Taffelberget. Det är inte svårt att fördriva tiden här med att ströva längs gatorna eller åka på utflykter i omgivningarna.

Kapstadens väder och fiske

Kapstaden kännetecknas av torra varma somrar och milda vintrar med medelmåttig nederbörd. Sommaren infaller mellan december och mars och vintern mellan juni och augusti. Oktober till december ses som den bästa tiden för fiske i regionen. Då är det relativt varmt och de flesta fiskar nappar.

Fiskar att fiska i Kapstaden

Till de mest populära fiskarna att fiska i Kapstaden hör:

Gulfenad tonfisk (mars-maj samt oktober-december)

Detta är en av de starkaste och envisaste fiskarna man kan få på kroken. Fisken kan uppnå en längd på 2 meter och en vikt på 200 kilo, medan genomsnittet på de fångade fiskarna ligger på 30-40 kilo. Det kan alltså vara en idé att lyfta några extra vikter innan du ger dig på att försöka fånga en gulfenad tonfisk! För att fånga dessa bjässar kan du bege dig ut på en arrangerad båttur cirka 30 sjömil från kusten. Vattnen runt Kapstaden är kända som några av de allra rikaste på gulfenad tonfisk och din kapten lär veta de absolut bästa platserna. Fiskarna fångas bäst med levande bete, men även trolling med bläckfiskliknande lockbete används för att fånga dem.

Yellowtail (januari-maj samt oktober-december)

Den ljust gula bakdelen och dess ränder längs sidorna kännetecknar yellowtail-fisken i vattnen omkring Kapstaden. Detta är en kvick simmare och även denna kan sätta din uthållighet på prov. Den dyker gärna djupt för att snurra till linan och slåss tappert tills du har lyckats få upp den på båten. Fiskarna befinner sig i stora grupper nära kust och klippor. En indikator på att de är närvarande är dykande fåglar och plask vid vattenytan. Fiskarna nappar på levande bete eller spinnfiske med hela eller fileade beten samt på skeddrag och gigg.

Sydafrikansk gädda (främst maj-oktober, men kan fångas året runt)

Sydafrikansk gädda (snoek) är en lång silvrig fisk med ordentliga käkar och sylvassa tänder. Dess rygg är vanligen mörkblå eller grön och magen skinande vit. Detta är en snabb fisk som ofta slukar hela beten och är en rolig fiskeutmaning! Gäddorna hänger helst i tempererade kust- och havsvatten. Leta efter stim där havsfåglar rör sig och individer som bryter vattenytan. Du kan också hitta dem med trollingbeten av olika typer och storlekar. Gäddorna kan, efter lokalisering, fångas genom att kasta ut lockbeten och därefter spinnfiska i vattnet. Men se upp! Bjässarna kan byta riktning i full fart och om de missar ditt bete första gången kommer de troligen att vända för en ny attack.