Hur kan jag campa bekvämt?

Det viktigaste när du campar är att ha bra skydd mellan dig och marken. Annars blir det för kallt och en obekväm upplevelse. Du kan använda liggunderlag och uppblåsbara madrasser vilket skyddar bra mot kylan. Vill du ha det extra bekvämt, då är det dock tältsäng som är det ultimata underlaget.

Vilken tältsäng passar mig?

Det finns många olika tältsängar att välja på. Ska du vandra långt, men ändå vill ha med dig en bekväm tältsäng, då är det en variant i lättaluminium du vill ha. En av de lättaste tältsängarna på marknaden väger bara 1.9 kg och kan packas ihop till en liten väska. Har du mer plats, om du till exempel åker med bilen, då kan du välja en säng som är lite tyngre men med mer komfort. Vad du än väljer kan du vara säker på att du inte behöver frysa.

En god natts sömn på campingen

I Norden har vi ett väldigt ombytligt väder. Det kan slå om fort, från strålande solsken till regn på bara några minuter. Även under natten kan temperaturen gå ned hastigt. Då är det viktigt att ha rätt campingutrustning när du sover i tält eller husvagn. En bra sovsäck och en tältsäng är en bra investering för en god natts sömn på campingen. Det är hemtrevligt med en riktig säng istället för ett liggunderlag, dessutom ser avståndet från marken till att den kalla marken inte kyler ned dig.

Top view of travel equipment for a mountain trip on a rustic dark wood floor with empty space in the middle. Items include flask, map, knife, rope, carabiner, flashlight, shoes, GPS

Perfekt för gäster

En tältsäng, eller flera, är även bra att ha när man får gäster. Eftersom den är hopfällbar är det lätt att förvara den inne i ett skåp tills gästen anländer. Den är lätt att sätta upp och sedan fälla ned och stuva undan tills nästa gång du får besök. Skaffa en tältsäng till sommarens gäster i husvagnen. Då slipper ni trängas inne i husvagnen, för sängen kan ställas inne i förtältet, både bekvämt och privat. Dagens tältsängar är mycket mer bekväma än förr, då kunskapen hur lätta material och ergonomiska lösningar tillverkas har blivit större.

Hur bäddas den och vad kostar den?

En tältsäng är bekväm både med sovsäck eller med en vanlig bäddning. Du kan hitta tältsängar som är mer sportiga och väger lite eller tältsängar som är designade för maximal komfort till campingen eller husvagnen. Det är relativt billigt med tältsängar om du jämför med vanliga sängar och det finns varianter i alla olika prisklasser. Du kommer inte ha något problem att hitta en som passar din plånbok. Det finns även tältsängar i dubbelmodell om du vill dela med en partner. Du kan också köpa till olika tillbehör, som kuddar, väskor och överdrag.

Hållbar och praktisk komfort

Till skillnad från en uppblåsbar luftmadrass håller en tältsäng mycket länge. En luftmadrass kan det gå hål på ganska lätt, ofta genom slitage från vanlig användning. Dessutom är det opraktiskt att behöva pumpa upp den varenda gång det kommer övernattningsgäster eller det är dags för camping. Tältsängar är ofta tillverkade med stabila metallramar och vinyl- eller separata madrasser, vilket är mycket mer hållbart. Dessutom är det bara att fälla upp när det är dags att använda sängen och den håller för det mesta åratal längre än en luftmadrass.

Välj en tältsäng som passar dig

På semestern ska du inte behöva frysa. Det viktigaste är att hålla avstånd mellan dig och marken, annars kyls du fort ner. En tältsäng finns i många olika varianter och är idag mycket mer ergonomisk än förr. Praktiskt när du har gäster eller campar själv, bara att ställa upp och bädda. Varför inte kolla vilken säng som passar dig?