Vanliga fiskeolyckor

Det kan vara ganska underhållande med en person som klantar sig på film och får en fiskekrok i handen när han ska göra ett kast. Men hur roligt är det att göra det själv, egentligen. En av de mest förekommande olyckorna som spöfiskare råkar ut för är just drag eller flugor som sätter sig fast på ställen på kroppen där man minst önskar. En fluga med krok i änden är skapad för att vara lätt och flyga långt. Då vill det till att den som sköter spöt och kastet vet vad den gör annars är det lätt att kroken sätter sig i jackan, nacken eller i örat på den som kastar. Det kan vara minst lika farligt att uppehålla sig i närheten med tanke på att ett flugkast ska åt sidan och svävas ut över vattnet. Håll dig alltså långt från den som kastar, och om du kastar, låt flugan gå förbi dig på ett säkert avstånd.

Att döda och filea fisk

Även om krok i fingret är en av de vanligaste fiskeolyckorna är det lika vanligt med skärskador i händerna efter det att en fiskare med kalla fingrar försöker döda och ta ut inälvorna på en blöt och hal fisk. Det är extremt lätt att slinta vid ett sådant tillfälle och du bör aldrig använda annat än en fiskekniv som har ett skydd just mot att du slinter med handen ned över eggen. Lika lätt är det att få skador om du vill försöka dig på att filea fisken på plats. Var noga med att torka av den först, och ha varm vatten till hands för att mjuka upp stela fingrar. Extra svårt är det vid vinterfiske. En förbandslåda ska du alltid ha med dig när du handskas med knivar och andra vassa föremål. Bandage, blodstopp och plåster brukar räcka långt. Fiskar du ute på havet? I så fall kanske du använder båt, och djuphavsspö eller nät, och då är det andra typer av värre olyckor du kan råka ut för.

Aldrig alkohol och fiske från båt

Det är ganska vanligt att en lina till en djuphavsrulle skär in lite i handen när du håller emot. Det kan du enkelt gardera dig mot med hjälp av bra handskar speciellt sydda för ändamålet. Värre är det med de olyckor som sker från mindre båtar där ett gång kompisar eller en familj är ute och fiskar och någon eller flera ramlar i vattnet och sedan inte lyckas att ta sig upp. Sådan olyckor beror ofta på alkohol, överskattning av sin egen simförmåga, och en brist på livräddande väst. Hamnar du i en situation där någon ramlar i vattnet från en båt ska du inte direkt luta dig fram och försöka dra upp en tyngre person i båten. Det är lätt att du själv åker i om du inte väger betydligt mer än den i vattnet. Använd en åra som personen kan hålla sig flytande på. Det värsta som kan hända är att du råkar slå sönder en tand men det fixar en skicklig tandläkare stockholm lätt.