Säkerhet när man fiskar med drag

Oavsett om man metar eller fiskar med kastspön använder man fiskedrag eller beten. De har alla en sak gemensamt, och det är en eller flera krokar. De flesta tänker att fiske är en lugn och stillsam hobby där man inte behöver tänka på faror. Men riktigt så enkelt är det inte.

Självförsvar

När man är ute i skog och mark känner man sig ofta ganska säker. Risken att bli överfallen är generellt sett ganska låg. Man bör dock inte bortse från att det under de senaste åren har förekommit ett antal fall då kvinnor och män har blivit attackerade vid badplatser, på joggingturer och när de har fiskat vid olika vattendrag. Genom att köpa självförsvarsspray och överfallslarm hos Beredskapskungen kan man känna sig något mer säker även om man är ute i naturen på egen hand. Det är inte heller fel att ha lite kunskaper i självförsvar och kanske i livräddning. Vid vatten kan mycket hända och den som är förberedd klarar sig bättre än den som inte är det.

Krokar är vassa

När man fiskar med drag, beten med mera är det viktigt att tänka på att krokarna är vassa. De kan gå igenom en fisks hud och med andra ord kan de också gå igenom människans. En krok kan lätt fastna i fingrar, ben eller rent av i ansiktet. Om någon då sliter till i linan kan allvarliga skador uppstå. Om man får en krok i huden kan man inte bara dra ut den. Kroken har hullingar som gör att den hakar sig fast. Det minst smärtsamma och det snabbaste sättet att ta bort den på är faktiskt genom att man pressar ut kroken genom huden, klipper av hullingarna och sedan drar ut kroken. Det tar bara några sekunder. När kroken är ute bör man tvätta såret och lägga om det. Om det inte slutar blöda eller om det sitter i ansiktet bör man kontakta sjukvården snabbt så att man kan få hjälp.

Om något händer

När man är ute och fiskar kan man slås av hur vacker omgivningen är, det kanske bli kiv om något fiskedrag och så plötsligt ligger någon i vattnet. När något väl händer går det snabbt. Ena minuten kan fiskestunden vara lugn och skön, men i nästa har katastrofen inträtt. Då gäller det att man är förberedd. Det är till exempel bra att se till att alla som är med har flytväst. Västarna har öglor som man kan fästa ett rep i och på så sätt kan man få in en person till land. Det är också bra att ha en laddad mobiltelefon med sig. Då kan man lätt snabbt kalla på hjälp om det skulle behövas.