Fiskedrag och beten

Det finns inte mycket som går upp mot en kväll på sjön, metandes efter abborrar. Men å andra sidan finns det inte mycket som är värre än att göra sig i ordning och ge sig iväg, och efter timmar i båten komma hem utan en endaste liten fisk. För att kunna fånga den fisk man har tänkt sig är det viktigt att ha rätt bete.

För att fånga abborre fungerar det ofta med ett vanligt enkel metspö med mask som bete. Masken hittar man på fuktiga, mörka platser, som till exempel i jorden eller i en gammal lövhög. Det är viktigt att tänka på att förvara masken i en burk med lufthål i locket, tillsammans med lite jord och gräs. När man sedan sätter masken på kroken är det viktigt att krokspetsen inte syns, då kommer fiskarna inte att vara intresserade av betet. En specialare är att sätta en metkrok med mask på ett pimpelspö och ge sig ut med båt. Med pimpelspöet får man en bra känsla för när fisken verkligen sitter på kroken, och det är också mindre krångligt och trassligt att få upp fisken när den väl har huggit, eftersom att spöet är så mycket kortare än ett metspö.

Om man inte vill ut och gräva efter mask, eller om man vill nå lite större områden, kan man använda sig av ett kastspö med drag. Spinnaren är ett klassiskt drag som snurrar när den dras genom vattnet. Spinnaren ska vevas in lite ryckigt, för att härma rörelserna av en skadad fisk. Med en spinnare kan man fånga både abborre och gädda i de svenska insjöarna. Spinnare kan köpas i de flesta fiskeaffärer, till exempel ITAB Outdoor, och även i del vanliga stormarknader.

Ett annat måste i draglådan är skeddraget. Skeddraget är format som den del av en sked som finns längst fram, och liknar ofta en fisk. Skeddraget rör sig i en simmande rörelse genom vattnet, och beroende på storleken kan man fånga både stora och små fiskar med detta drag.

Ett tredje alternativ är jiggen. En jigg vevas in mycket ryckigt och studsar på vattenytan. Den består av ett jigghuvud av metall, som sitter ihop med kroken, och på detta huvud trär man en gummikropp. Gummikroppen går ofta sönder när en fisk har huggit, men de kostar inte mycket och är lätta att ersätta. Jiggar finns i alla möjliga olika färger och former, men gemensamt för alla är att de är gjorda av gummi.

En sista sak som är viktig att ha med sig när man ska ut med båten är att ett drag som har funkat i en sjö inte automatiskt fungerar i nästa. Sjöar skiljer sig ofta ganska mycket i vattenkvalitet och sikt och man behöver därför ha drag i olika färger om man planerar att fiska på olika ställen.