Gädda

Gäddan är en mycket populär fisk bland sportfiskare, och många fiskare minns nog tydligt när de fångade sin första gädda – det är lite av fiskarnas fisk i svenska vatten. Gäddan trivs just i sötvatten och bräckvatten, som vi har gott om i Sverige.Brochet_Luc_Viatour

Gäddan känns igen på sin långa, spolformade kropp och sitt stora gap. Hela huvudet är faktiskt ovanligt stort på gäddan, och dess nos ser platt ut uppifrån. Gäddan har en mörk rygg med ljusare sidor som är mer eller mindre gulstrimmiga, och buken är mycket ljust gul. Gäddans fenor är grönaktiga.

Gäddan är en rovfisk och äter därför endast andra fiskar. De kan till och med äta andra gäddor, och om de kan få tag på dem äter de även vattensorkar och små sjöfåglar. De är fiskar som lever högt upp på näringskedjan i vattnet, då de kan äta byten så stora som halva deras egen längd.  När en gädda väl har slagit käften om ett byte kan det mycket svårligen komma undan, eftersom gäddan knappt skulle kunna spotta ut bytet om den ville. Det beror på att gäddans tänder är bakåtriktade.

Även gäddan har dock fiender förutom mänskliga fiskare, även om de är få. För vuxna gäddor gäller det framförallt fiskgjusar och andra rovfåglar, medan mindre gäddor måste se upp för andra gäddor och rovfiskar också, till exempel abborre och gös. Om gäddorna lyckas undvika att bli fångade kan de dock leva länge; de äldsta gäddorna som rapporterats var 33 år (i Finland), 30 år (i England) respektive 16 år (i Sverige).

Ett av de bästa dragen man kan använda för att fånga en gädda är ett skeddrag. Skeddrag är ofta gjorda av metall, vanligtvis koppar eller stål, och är ett platt, avlångt drag som är lite skålformat. Det gör att draget snurrar i vattnet. Draget får också något oregelbundna rörelser vilket gör att det liknar en skadad fisk. Detta lockar särskilt till sig rovfiskar som gäddan, eftersom de tror att draget är ett lätt byte. Om du vill köpa ett skeddrag för att fånga dig en gädda till middag är det enklaste sättet att söka på Allaanonnser.nu. Där söker du på de flesta annonssidor med en enda sökning.